Catering dietetyczny to dla wielu osób wygodny sposób na trzymanie się zbilansowanej i smacznej diety. Kluczowe jest jednak odpowiedni wybór menu, dopasowany do potrzeb organizmu i codziennej rutyny. To natomiast może sprawiać pewne problemy jeśli chcesz dopiero rozpocząć korzystanie z tego typu usługi. Dzisiaj przedstawimy najczęstsze błędy w wyborze menu i podpowiemy, jak najłatwiej ich uniknąć, aby maksymalnie wykorzystać zalety cateringu dietetycznego.
Najczęstsze błędy w wyborze cateringu dietetycznego
Tym, co widzimy najczęściej wśród osób, zamawiających dietę pudełkową po raz pierwszy, jest niewłaściwy dobór kaloryczności do zapotrzebowania ich organizmu. Zazwyczaj wynika to z niewiedzy, niewłaściwych kalkulacji lub po prostu nierealistycznych celów dietetycznych. Efektem może być osłabienie organizmu oraz ciągła potrzeba podjadania, a także zbyt szybka utrata tkanki tłuszczowej, narażająca na późniejszy nagły powrót do poprzedniej wagi.
Jak uniknąć tego błędu? Niezawodne rozwiązanie to konsultacja z dietetykiem jeszcze przed wyborem diety. Dzięki temu łatwo ustalić zapotrzebowanie energetyczne organizmu i odpowiednio dopasować do niego menu. Oczywiście możesz też spróbować zrobić to samodzielnie. Pamiętaj jednak, aby wziąć pod uwagę wszystkie czynniki wpływające na to, ile kalorii powinna dostarczać Twoja dieta pudełkowa: Twój wiek, płeć, styl życia, aktywność fizyczną czy choroby.
Bardzo restrykcyjne ograniczenia
Często spotkać też można osoby, które sięgają po catering dietetyczny z myślą o zrzuceniu tkanki tłuszczowej lub zmiany nawyków żywieniowych (np. przejście na dietę keto). Zazwyczaj chcą to zrobić bardzo szybko, co nie sprzyja odpowiednim wyliczeniom kalorycznym i właściwemu przygotowaniu się. W wielu przypadkach łączy się to z nieodpowiednim doborem kaloryczności i podobnymi problemami, co w jego przypadku. Zdecydowaną przewagą diety pudełkowej nad samodzielnym przygotowywaniem posiłków w przypadku zmiany nawyków żywieniowych, jest natomiast prawidłowe zbilansowanie wszystkich posiłków i ich różnorodność.
Koncentrowanie się wyłącznie na cenie
Oczywiście jednym z głównych czynników w wyborze cateringu dietetycznego, jest jego cena. Zdecydowanie zbyt często jednak, zainteresowane nim osoby patrzą na nią w pierwszej kolejności, wybierając najtańszą możliwą opcję. Nie weryfikują przy tym opinii oraz nie kwestionują pochodzenia składników czy ich świeżości. Może to skutkować poświęceniem różnorodności, smaku i jakości dań. Dlatego polecamy porównywanie ofert, sprawdzanie ich pod kątem liczby menu dopasowanych do osób o różnych potrzebach żywieniowych, przeglądanie opinii i decydowanie na podstawie stosunku jakości do ceny. W przypadku Elite Diet dbamy o to, aby wszystkie posiłki tworzyć z najwyższej jakości składników – także sezonowych i dostarczać je wprost pod Twoje drzwi w ciągu 24 h od ich przygotowania.