Fast food, frytki, chipsy, słodkie napoje, słone przekąski, gotowe dania – im więcej tego typu potraw w diecie, tym większe ryzyko chorób. Jakie są skutki złego odżywiania i otyłości?
Czego nie jeść? Na szczycie listy niezdrowego jedzenia są produkty typu fast food – są bardzo kaloryczne, zawierają dużo tłuszczu, soli i węglowodanów prostych.
Z jadłospisu warto wyeliminować wszelkie zupy instant i naszpikowane chemią potrawy do zalania gorącą wodą. Zabójcami sylwetki są słodkie napoje (przy okazji prowadzą do rozwoju uzależnienia od słodyczy), słone przekąski (m.in. chipsy i popcorn z mikrofalówki), produkty smażone (gotuj i piecz zamiast smażyć!) i produkty wędzone.
W ścisłej czołówce niezdrowego jedzenia są również prowadzące do nadwagi i otyłości słodycze – bogate w cukry proste słodkości prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, szybko uzależniają, psują zęby i cerę.
Złe odżywianie – choroby
Skutkiem niewłaściwej diety jest otyłość, która zwiększa ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym m.in. cukrzycę typu 2., nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, choroby stawów, niektóre nowotwory.
Złe nawyki żywieniowe sprzyjają rozwojowi miażdżycy – w tętnicach wieńcowych, tętnicach mózgowych i wieńcowych, w aorcie powstają blaszki miażdżycowe. Zatkane żyły mogą z kolei prowadzić do niedokrwienia mózgu, udarów, choroby wieńcowej i powstania tętniaka.
Niezdrowe jedzenie skraca życie!
Duża otyłość może prowadzić do niepełnosprawności i skraca oczekiwaną długość życia. Warto wiedzieć, że niezdrowa dieta prowadzi również do otłuszczenia w organizmie. Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej może być groźniejsze od otyłości – prowadzi do tych samych chorób, a może występować przy prawidłowym wskaźniku masy ciała (BMI), a więc pozostaje cichym wrogiem naszego zdrowia.
Jacek Krajl