PERSONALNY CATERING DIETETYCZNY

Zdrowa dieta poprawia samopoczucie!

Pomimo, iż wielu osobom wydaje się, że zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze, jest formą samoumartwienia i prowadzi do permanentnej frustracji związanej z odmawianiem sobie ulubionych potraw, to w rzeczywistości sytuacja wygląda inaczej. Modyfikacja codziennego menu obejmująca wykluczenie lub ograniczenie spożycia wysoko przetworzonej żywności i zakładająca wprowadzenie wartościowych pokarmów dość szybko prowadzi zazwyczaj do poprawy samopoczucia.

Zła dieta – zły nastrój?

Zarówno badania naukowe jak i codzienne obserwacje wskazują, że osoby, które odżywiają się niezdrowo częściej skarżą się także na złe samopoczucie. Na podstawie dostępnych danych stwierdzić można, iż konsekwentne powielanie żywieniowych błędów prowadzi do następujących, przykrych skutków:

  • – pogorszenie jakości snu (a mniej wyspani jesteśmy także mniej pogodni),
  • – zmniejszenie odporności na stres (co w oczywisty sposób przekłada się na samopoczucie),
    większa skłonność do zachowań agresywnych (związane jest to z wysokim spożyciem kwasów tłuszczowych trans przemysłowego pochodzenia),
  • – zwiększenie ryzyka wystąpienia zaburzeń nastroju i depresji (związane z konsumpcją wspomnianych powyżej izomerów trans i z deficytem wielu ważnych składników pokarmowych takich jak magnez, kwasy omega 3 i witamina D).

Jak więc widać zła dieta w sposób wielokierunkowy negatywnie odbija się na kondycji psychicznej organizmu i zwiększa poziom frustracji. Czy dobra dieta może temu zaradzić? Okazuje się, że w dużej mierze tak!

Dobra dieta – dobre samopoczucie

Tak naprawdę poprawa samopoczucie jest jednym z najszybciej odczuwalnych skutków zdrowego odżywiania. Niekiedy efekt ten występuje już – uwaga – po kilku lub kilkunastu dniach od wprowadzenia zmian w codziennych zwyczajach żywieniowych. Bardzo szybko następuje zwiększenie ogólnie pojętej witalności, pojawia się przyjemne uczucie lekkości po posiłkach i towarzyszy mu stan, który można byłoby nazwać „pogoda ducha”. Jak to możliwe? Cóż, mechanizmów leżących u podstaw tej zależności jest kilka. Z jednej strony za ten fakt odpowiada zmniejszenie ekspozycji organizmu na działanie czynników szkodliwych takich jak:

  • – izomery trans,
  • – nadmiar cukrów rafinowanych
  • – nadmiar kontrowersyjnych substancji dodatkowych (konserwantów, barwników i innych składników).

Z drugiej strony natomiast duże znaczenie ma wpływ zdrowej diety na stopień odżywienia organizmu i wyrównanie ewentualnych niedoborów newralgicznych dla samopoczucia składników takich jak:

  • – witamina D,
  • – kwasy omega 3,
  • – magnez,
  • – wapń.

Podsumowanie

Istnieje wiele dobrych powodów by zdrowo się odżywiać. Oprócz pozytywnych zmian w ogólnie pojętym stanie zdrowia oraz oprócz poprawy kompozycji sylwetki, ważną i stosunkowo szybko pojawiającą się konsekwencją jest poprawa samopoczucia.

źródło: potreningu.pl
Wicej