PERSONALNY CATERING DIETETYCZNY

Tłusty czwartek czyli przepis na dietetyczne pączki

Dietetyczne pączki z budyniem – 10 sztuk po 100 kcal

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej 120g
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
  • 25 g drożdży
  • pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
  • jajko rozmiar L
  • łyżeczka cukru 5 g
  • 50 g gotowego budyniu przygotowanego z mleka 0,5 % tłuszczu posłodzonego stewią
  • aromat śmietankowy
  • stewia do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego stewię oraz mleko 0,5 % tłuszczu. Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj aromat np. śmietankowy oraz stewię w proszku lub w płynie. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Aby przygotować dietetyczne pączki trzeba trochę się napracować, ale naprawdę warto:)

Wicej